Als er één ding was, wat ik niet op wou geven tijdens mijn kansloze poging tot veganisme, dan was het wel kaas. Kaas kwam dus als eerste weer terug op het menu. En wat blijkt nu? Dat is maar goed ook, want kaas is goed voor je! Waarom dat zo is, leg ik in hapklare kaasblokjes aan je uit.
Kaas is gezond, want…
Dit is de tweede blog in de reeks “Hoe kies je gezonde voeding”
“Minder vet en meer koolhydraten graag!”
Mijn ouders waren ongeveer mijn leeftijd in de jaren tachtig en laat dat nou net de periode zijn wanneer er wereldwijd veel paniek gezaaid werd rondom vet voedsel. Vooral zuivelproducten kregen het te verduren en wij als kaas-liefhebbend land zaten met onze handen in de brie! Mijn broer en ik zaten met onze handen in de Magnum-ijsjes (lekker zuivel en suiker) en de kaasblokjes met druiven werden bewaard voor verjaardagen als lekkernij. Oer Hollandse Tapas.
Nu weten jullie al hoe ik denk over druiven maar ik moet toch eerlijk toegeven dat een blokje kaas lekkerder is met een druif erbij. En samen is dat niet eens des duivels voor je bloedsuikerspiegel. Hoe dat zit leg ik een andere keer uit.
Verzadigd vet en cultuur
Terug naar de eighties en de nineties, toen vet dus al geruime tijd plaats moest maken voor koolhydraten, want “verzadigd vet veroorzaakt hart- en vaatziekten” was de tendens, en in kaas zit grotendeels verzadigd vet. Hoe moet dat nu met ons broodje kaas?
“Een onsje minder misschien?”
Misschien hebben we het als volk geprobeerd, maar als kaas diep geworteld in de cultuur zit, dan is het haast een onmogelijke opgave om het eruit te krijgen. Komt dat door onze genen? Wellicht, voor een deel, maar zijn dat onze genen, of zijn dat onze darmbacteriën1 die beïnvloed worden door onze genen?
Luister naar je Binnentuin
Hier is dan ook de eerste referentie naar de naam van deze website: De Binnentuin. Wist je bijvoorbeeld dat 90% van je serotonine vanuit je darmen komt2? Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Als jij in je brein een hongersignaal krijgt, of trek krijgt in een bepaald soort voedsel, dan is dat een bericht vanuit je darmen, oftewel, je Binnentuin, dat je even in actie moet komen! Als slaaf van je hormonen loop je dan naar een voedselbron. Als je goed luistert. Ik kan me goed herinneren dat ik in mijn pubertijd regelmatig naar de koelkast liep om een plak kaas te pakken. Mijn ouders waren daar niet heel blij mee, maar goed, ik moest toch “naar mijn lichaam luisteren?”
Je darmen als Binnentuin
Als je je darmstelsel gaat zien als je Binnentuin die je goed wil verzorgen, dan wordt het verhaal ineens heel anders. Neem het voorbeeld van de serotonine. Dat is een hormoon die je graag wil hebben, maar je hebt je tuindieren nodig om die voor je te maken. Je tuindieren in je darmen zijn je microben en die hebben allemaal hun eigen wensen! Als jouw tuindieren dus niet krijgen wat ze willen, dan krijg jij die serotonine niet en dan kom jíj dus niet tot bloei! Ik vind 90% serotonine heel erg veel. En als ik dus iets kan veranderen aan mijn dieet, om mijn tuindieren gelukkig te maken, waardoor ik gelukkig word, dan ga ik het proberen.
Vetten zijn essentieel
Ik denk dat de omslag van een vetrijk naar een koolhydraatrijk dieet een grote vergissing is geweest. Misschien wel één van de grootste voedselvergissingen van onze generaties. Inmiddels wordt het steeds meer bekend dat een teveel aan koolhydraten gewoon wordt omgezet in lichaamsvet en dat je er insulineresistent van kan worden. Dan kan je maar beter gezonde vetten eten waar je lichaam ook nog iets aan heeft.
Niet al het verzadigd vet is slecht
Ik kan me nog herinneren dat een diëtist ons op school eens vertelde: de “V” van Verzadigd vet is “Verkeerd” en de O van Onverzadigd vet is “Oké”. Oftewel je mag wel een pizza eten met onverzadigde vetzuren maar geen pizza met veel verzadigde vetzuren. Oh sorry toch verkeerd begrepen.
Hoe dan ook, alle soorten verzadigde vetten zijn op één hoop gegooid en gelabeld als hartinfarct veroorzakende comfort foods terwijl dit niet zo is! Recent onderzoek heeft zelfs aangetoond dat er géén verband is gevonden tussen hart- en vaatziekten en de hoeveelheid verzadigde vetzuren in iemands dieet3.
Goed nieuws voor kaasliefhebbers
Als je houdt van volvette kaas zoals brie, mozzarella, feta, blauwe kaas, ja echt waar, al die kazen waarvan je dacht dat ze slecht voor je zijn, dan word je nu heel erg blij. Deze kazen veroorzaken géén hart- en vaatziekten4. Het tegenovergestelde is juist waar! Onderzoek uit 2014, waarbij is gekeken naar 18 eerdere studies omtrent zuivel en hart- en vaatziekten, suggereert dat ‘levende’ kazen, waarin de microben dus nog druk aan het werk zijn, juist bescherming hiertegen bieden. Dat betekent wel dat je ze niet vermoord hebt door die kazen te verhitten.
en nu kiezen
De clou zit hem in je eigen Binnentuin. Jij krijgt signalen vanuit je lichaam over eten en drinken dat bij jou past. Maar het zit hem ook in de start (niet de staart, dat is je endeldarm). De start gaat over hoeveel verschillende soorten microben je al hebt in je Binnentuin. Als het bij jou uit balans is, dan zijn de slechterikken dus de baas en mogen zij de meeste berichten naar je hersenen versturen. En dáárom is het zo moeilijk om je eetpatroon te veranderen! Want je lichaam zegt toch dat jij die koek moet eten?
Kortom: Offer jezelf eens op en geef die microben in die levende kazen een nieuw thuis: Jouw Binnentuin! En geniet!
De volgende blog gaat over…
Je tuindieren. Wat vinden ze lekker en hoe kunnen we ze goed verzorgen?
Geraadpleegde bronnen:
- Large-scale association analyses identify host factors influencing human gut microbiome composition | Nature Genetics
- Neurotransmitter modulation by the gut microbiota – PMC (nih.gov)
- Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease – PubMed (nih.gov)
- Dairy and Cardiovascular Disease: A Review of Recent Observational Research – PubMed (nih.gov)