Hoe kies je voor gezonde snacks?
Dit is de eerste blog in de reeks “Hoe kies je gezonde voeding”
Je kent het wel, lange werkdag achter de rug, lekker doorlopen om de trein te halen, zodat je nog nét 3 minuten over hebt om die heerlijke koek te kopen op het station. Terwijl je hartslag tot rust komt als je lekker in de trein zit, geniet je van die triple chocolate American cookie.
Je hersenen krijgen een dopamine kick en je geniet van elke hap. Hier word je gelukkig van! Ik werd er in ieder geval wel gelukkig van, toen ik die koek nam een paar keer per week, na een intense werkdag. En ik stond er zeker niet bij stil, of dit goed of slecht voor mijn gezondheid was.
Suiker, vet en zout
Door die dopamine voel je je erg goed en krijg je nog meer zin in suiker, vet en zout. Dit is natuurlijk niet zo gek, want zo zijn we geëvolueerd als mensheid. Het is echter pas sinds de vorige eeuw zo, dat we ons voedsel massaal zijn gaan bewerken, met allerlei chemische toevoegingen. De perfecte match wordt onderzocht door briljante wetenschappers, en wij? Wij vallen ten prooi en kopen die perfecte koek. Keer, op keer.
Ons brein onthoudt dit en de volgende keer dat je naar de trein holt, of je nou zin hebt in die koek of niet, wordt je beloningscentrum alvast voor je geactiveerd. En omdat die koek perfect is, wil je er van blijven eten. Afhankelijk van hoe je dag verlopen is, koop je er dus misschien wel twee.
Hoe ben je dit nou voor?
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Als we moe of gestrest zijn, dan is het nu eenmaal lastiger om de verleiding te weerstaan. Maar als je weet wat de verleiding veroorzaakt, dan sta jíj met 1-0 voor! Besef dat die briljante wetenschappers het ‘bliss point’ hebben gevonden na veel trial en error, voor al die lekkernijen, waardoor het helemaal niet gek is dat de verleiding zo groot is. Maar nu je het wéét, kan jij het voor zijn. Jij vs. de evil scientists: 1-0!
Kies thuis alvast een paar gezonde snacks, die een hele dag vers blijven en bewaar die tot het moment dat je trek krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een stuk fruit zoals een appel of kies voor een zakje met noten. Of nog beter, kies deze allebei.
Maar pas op!
Ja sorry, maar niet al het fruit is gezond, dus ik zou nalatig zijn als ik dat nu niet erbij zou vermelden. Waar je op wil letten, is dat je fruit neemt wat zo min mogelijk bewerkt is en vooral fruit waar relatief veel vezels inzitten. Vezels bieden veel voordelen, namelijk dat je minder snel een suikerpiek krijgt en je krijgt er mooie drollen van. Je spijsverteringsstelsel moet veel meer moeite doen voor een appel, dan voor bijvoorbeeld druiven, en dus worden de suikers uit een appel langzamer in je bloed opgenomen dan die van de suikers van druiven.
Even wachten hoor, bewerkt fruit?
Ja, neem bijvoorbeeld de druif. Het spijt me om je dit te vertellen, maar druiven zoals we die nu kunnen kopen, zijn ongezond. Het zijn doorgekweekte ballonnetjes met suikerwater erin. Laat de druiven voor altijd staan!
Welk fruit dan wel?
Bessen zijn mijn favoriet, want ze zijn niet superzoet en bevatten veel vezels en zijn makkelijk op te eten onderweg. Een peer, ik zou zeggen ja, maar dat wordt knoeien en slurpen en ik weet niet of je daar zin in hebt terwijl je onderweg bent. Misschien kan je die voor thuis bewaren voor de afwisseling of lekker door je yoghurt.
De volgende blog gaat over…
Kaas! Kaas is gezond en ik leg uit waarom we er allemaal méér van zouden moeten eten!